Blue Eyes-gen

Belangrijke informatie voor het fokken van het dominante Blue Eyes-gen - het zogenaamde "Altai-gen" (ALT)

Het is erg belangrijk voor mij om alle geïnteresseerde partijen te informeren en voor te lichten over deze nieuwe verschijning in het Britse ras om de fouten in dit nieuwe fokprogramma te vermijden. Ik krijg vaak de vraag wat voor gen dit is en hoe het in het Britse ras terecht is gekomen. Helaas is er weinig informatie beschikbaar over het nieuwe dominante Altai-gen.

Mijn medische beroep en mijn interesse in genetica en biologie maken het voor mij gemakkelijker om deze processen in de natuur te begrijpen en toe te passen op de fokkerij. Daarom probeer ik dit onderwerp met een beetje genetica op een begrijpelijke manier uit te leggen voor iedereen die geïnteresseerd is.

Genetica

Wat is eigenlijk een mutatie en hoe ontstaat deze?

Katten hebben een uitgebalanceerde genetische regulatie, daarom hebben ze zelden mutaties. Hierdoor zijn er relatief weinig rassen vergeleken met honden.

Genmutaties komen om twee redenen voor: externe blootstelling of interne blootstelling. Externe factoren zijn verschillende stoffen die mutaties kunnen veroorzaken, ze worden mutagenen genoemd. Dit kunnen verschillende chemicaliën, fysische effecten, straling, drukveranderingen, temperatuurschommelingen enz. Zijn, maar ook biologische agentia zoals virussen. Interne factoren zijn het genotype zelf, de toestand van het immuunsysteem, het endocriene systeem, het zenuwstelsel, stressfactor.

Alle eerder bekende mutaties, d.w.z. katten die verschillen van het "wilde type" van de kortharige gestreepte huiskat, kwamen naar voren als "experimentum naturae" zonder menselijke tussenkomst! Maar zonder menselijke tussenkomst bij het fokken gaan zulke unieke en zeldzame nieuwe mutaties meestal weer verloren.

Dus zijn z. B. Rexfell-mutaties zijn waargenomen in verschillende delen van de wereld, maar slechts enkele zijn in goed geïnformeerde handen gekomen en hebben het belang van de fokkerij bereikt. Het vereist daarom veel expertise en aandacht om dergelijke zeldzame mutanten in de natuur te ontdekken, ze te herkennen in termen van hun fokkerijbelang en ze op de juiste manier te laten werken in de fokkerij.

Feit is dat spontane mutaties keer op keer voorkomen in de wilde kattenpopulaties. Alle bekende rassen zijn gebaseerd op dergelijke spontane mutaties in het wild, of het nu het Curly-gen in Selkirk Rex is, of het vouwoor in Scottish Fold-katten enz. - al deze mutaties werden bij toeval ontdekt door fokkers en dus gekruist in een ras waaraan gewerkt werd een nieuw ras ontwikkelen.

Waarom worden dergelijke mutaties keer op keer ontdekt bij zwerfkatten? De populaties wilde katten paren tientallen jaren zonder menselijke controle of invloed. Hoe nauwer de katten aan elkaar verwant zijn, hoe meer tegengestelde genen (ongelijke allelen) worden verminkt en de nakomelingen genetisch erfelijk worden voor de specifieke eigenschap en er kunnen mutaties ontstaan. In de breedste zin is een mutatie een verandering in de genetische informatie over een organisme.

De gemuteerde genetische codes leiden tot een veranderde eiwitvorming, wat er op zijn beurt toe kan leiden dat de vereiste informatie verkeerd wordt geïnterpreteerd of helemaal niet kan worden gelezen.

Hoe homozygoot een kat is, hoe gevoeliger hij is voor mutaties, aangezien zijn buffercapaciteit voor veranderende prikkels uit de omgeving lager is. Ongeveer één gamet (cel) van 100.000 tot 1.000.000 gameten draagt een nieuw gemuteerd allel. Velen leiden tot dodelijke veranderingen, het kitten wordt afgewezen of doodgeboren. B. alleen de kleur en / of structuur van de vacht veranderen en niet de normale functies van het lichaam uit balans brengen, zijn de bron van evolutie bij alle levende wezens. Er is niets mis mee om ze te gebruiken als basis voor het ontwikkelen van nieuwe kleurvariëteiten of zelfs nieuwe rassen.

Dit is precies wat er met het Altai-gen is gebeurd. De eerste blauwogige katten werden ontdekt bij zwerfkatten in Kazachstan in de Altay-regio in de jaren negentig. Pas veel later, toen het Altai-gen steeds bekender en populairder werd in de fokkerij, ontdekten dierenhelpers zulke buitengewone schoonheden met blauwe ogen in nabije en andere regio's van Kazachstan en gaven ze door aan fokkers van verschillende rassen in Rusland, Oekraïne en andere regio's.

Door deze buitengewone rotsblokken te kruisen met blauwe of verschillend gekleurde ogen, worden Blue Eyes-programma's met het dominante Altai-gen momenteel in verschillende rassen uitgevoerd.

Altay

De eerste fokkers van het Brits Korthaar / Langhaar ras waren Ludmila Shkrebez uit Rusland en Sophie Guittonneau uit Frankrijk met het "Celeste" programma. Deze lijnen zijn gebaseerd op blauwogige katten van Cattery Nikital Oekraïne, die het "Topaz" -programma startte met Altay-katten uit Kazachstan.

Mevrouw Rano Makarenko uit Oezbekistan (grens met Kazachstan) startte het Blue Eyes-programma in het Munchkin-ras met keien uit de stad Aktau in Kazachstan en aangrenzende regio's. Natalya Lebedenko uit Oekraïne heeft een nieuwe lijn gemaakt met de blauwogige rots uit Kazachstan bij BKH en Scotisch Fold.

Deze fokkers werken openlijk en officieel met het Altai-gen, dat zich dankzij de fokkers in de afgelopen 5-7 jaar snel heeft verspreid in alle rassen. Helaas zijn er altijd oneerlijke fokkers die in het geheim het Altai-gen in hun ras kruisen en beweren dat er een spontane mutatie is ontstaan in een bestaand ras. Als men de verbanden tussen een spontane mutatie begrijpt, wordt het duidelijk dat zulke regelmatige en identieke spontane mutaties helemaal niet mogelijk zijn in een ras, er zijn nauwelijks fokkers die al jaren en generaties zeer nauw inteelt, of de katten van het wild met hen wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen, verschillende chemische en fysische effecten en de strijd om te overleven.

Fokkers die voor een dier met gemuteerde genen zorgen, hebben een speciale verantwoordelijkheid als ze deze willen gebruiken om nieuwe kleuren of zelfs een nieuw ras te fokken. Het is voor elke fokker raadzaam om niet alleen te experimenteren, maar om in samenwerking met andere fokkers zorgvuldig fokplannen op te stellen. Niet alleen om het gemuteerde gen te behouden en te gebruiken, maar ook om ervoor te zorgen dat vanaf het begin alleen genetisch perfecte, gezonde en geschikte fokpartners worden gedekt. Iedereen zou de ambitie moeten hebben om niet alleen bekend te worden als veredelaar van een nieuw ras, maar ook om actief te zijn als verantwoordelijke veredelaar van een absoluut gezonde kleur of een gezond ras.

Blacky
Heavenly Eyes Black Charm van Sham, BRL F4, zwart 09, blauwe ogen dominant

Fokken met het dominante gen - "Altai-gen" (ALT)

Ik heb al uitgebreid geschreven over het nieuwe dominante 'blauwogige' gen, en legde uit hoe dit gen in de Brits korthaar / langhaar lijnen terecht kwam:

http://www.cattery-from-sham.de/seiten/heavenly_eyes.Htm

Hier is weer een korte samenvatting: Dit oogkleurfenomeen wordt verklaard door een unieke, natuurlijke mutatie die aan het licht kwam dankzij de eerste fokker van het Altai-ras, Sikeeva Lyubov Borisovna uit Kazachstan.

Dit ALT-gen is zo interessant en aantrekkelijk omdat zelfs met effen kleuren zoals chocolade, zwart, blauw, crème enz. Blauwe of tweekleurige ogen mogelijk zijn. Vaak hebben deze katten maar een klein wit vlekje in hun vacht, of een wit puntje van hun staart, of slechts een paar witte snorharen.

Altai Gen is niet gebonden aan de witte component, dus het is heel anders dan een recessieve overerving van de tweekleurige kleuren, waarbij de hoge witte component de ontwikkeling van blauwe of andere ogen mogelijk maakt. Juist daarom moet je bij het fokken zeker rekening houden met het volgende:

Fokken met tweekleurige katten

Bij het ras Brits korthaar zijn er veel tweekleurige lijnen met een ander recessief Blue Eyes of Odd eyed gen, die met elkaar kunnen en mogen worden gepaard, wat niet is toegestaan met het dominante gen vanwege mogelijk homocytische dove kittens.

Wanneer bepaalde fokkers (die helaas niet genoeg kennis van genetica lijken te hebben of die zichzelf simpelweg een doel stellen om snel veel blauwogige kittens te krijgen) het dominante Altai-gen mengen met de tweekleurige lijnen die het recessieve gen kunnen dragen, leren ze het hele bicolor ras de Britten in gevaar!

Er bestaat ook het risico dat zogenaamde latente katten worden geboren met het Altai-gen, die oranje ogen hebben maar een verborgen dominant gen (latent) hebben. Bij latente katten gloeien oranje ogen vaak vanaf het begin bij daglicht rood op.

Voorbeeld: een paring van twee latente katten met oranje ogen kan zelfs homozygote kittens baren. Als blauwe ogen katten met het dominante gen of latente katten met het verborgen dominante gen in bestaande tweekleurige lijnen terechtkomen, zullen we over een paar jaar niet meer kunnen onderscheiden welk gen de odd eyed of blue eyes bicolor katten hebben en steeds vaker dove homozygote kittens zullen verschijnen, de wereld komt eraan ... Zijn deze fokkers zich überhaupt bewust van dit gevaar en de verantwoordelijkheid?

latentLatent

Homozygoot doof kitten, geboren uit 2 latent vaste katten met oranje ogen. Wanneer homozygote katten witte koppen en oren hebben, zijn ze meestal doof. Daarom zijn dergelijke paringen verboden!

Het paren van twee katten met blauwe of verschillend gekleurde ogen is ook genetisch niet toegestaan, aangezien het Altai-gen (ALT) dominant is en dergelijke paringen kunnen leiden tot dove homozygote kittens. Als je een kat met blauwe of andere gekleurde ogen koppelt aan een kat met oranje ogen, is dit toegestaan en zullen er gezonde en sterke kittens geboren worden.

Het is begrijpelijk dat deze schoonheden met blauwe of verschillend gekleurde ogen steeds populairder worden en steeds meer fokkers aanspreken en fascineren, maar helaas wordt deze populariteit ook misbruikt door dubieuze fokkers.

Dus als je geïnteresseerd bent in zo'n kat, moet je de stamboom zeker intensief bestuderen en de fokker vragen naar de oorsprong van het gen. Een gewetensvolle fokker kan u precies vertellen en uitleggen hoe dit fenomeen in hun lijnen tot stand is gekomen. Antwoorden als: "ik weet het niet", "waarschijnlijk veroorzaakt door punt in de stamboom", en "waarschijnlijk een spontane mutatie in de lijn" enz. Zijn twijfelachtig en zeer twijfelachtig!

Helaas is er de laatste tijd een toenemend aantal Brits korthaar katten met blauwe of verschillend gekleurde ogen, in wiens stambomen geen experimentele gegevens te zien of te vinden zijn! Het is dus niet mogelijk om precies te bepalen waar de blauwe oogkleur eigenlijk vandaan komt. Deze fokkers spreken van een vermeende "spontane mutatie" in het Britse ras, die naar verluidt de laatste 5 jaar plotseling steeds vaker voorkwam bij fokkers uit Rusland.

Opvallend was dat deze "spontane mutaties" zich voordeden op hetzelfde moment dat serieuze BKH-fokkers in Rusland en Europa met experimentele kruising van Altay-katten, officieel en publiekelijk, begonnen te fokken met het Blue Eyes-programma.

Inmiddels heb ik 3 verschillende lijnen die zulke "spontane mutaties" laten zien zonder enige experimentele kruising. Dat is genetisch zeer twijfelachtig en niet mogelijk binnen een ras. Feit is echter dat dit fenomeen alleen binnen een ras kan optreden en zich snel kan verspreiden door kruising die specifiek door mensen of fokkers wordt uitgevoerd.

In ons fokwerk met het Altai-gen is het duidelijk herkenbaar - en begrijpelijk - waar onze katten hun mooie blauwe of verschillend gekleurde ogen hebben gekregen. Vooral met deze nieuwe experimentele -. Programma "Blue Eyes" het is en het werk erg belangrijk gewetensvol zijn 100% nauwkeurig detecteerbaar stambomen. Daarom zouden we onszelf uit de fokkerij werk met Altai gen ZONDER experimenteel bewijs en het mengen van de dominante met de uitdrukkelijk afstand het recessieve blauwooggen in tweekleurige lijnen !!

@ Alla Schischkin, Cattery from Sham, Duitsland
@ Bettina Kubu, Cattery FlobeeMa's, Duitsland
@ Lyudmila Shkrebets, Cattery SuperQueen, Rusland
@ Anja Rietdijk, Cattery Dreams of Heaven, Nederland

© 2019, A. Schischkin, Cattery from Sham

beryl
Heavenly Eyes Berly van Sham, BRI F4 chocolade, blauwe ogen dominant

Als je meer wilt weten over Blue Eyes Gene, dan is hier een interessante link naar de website van Sarah Hartwell - een beroemde felinologie-onderzoeker van bekende en nieuwe kattenrassen.

http://messybeast.com/blue-eye-breeds.htm